10 Apr 2016

Ijazah Sarjana Muda Teknologi Makmal Perubatan UiTM

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera .
Rasa macam tergerak hati nak cerita pasal course yang aku tgh belajar sekarang. Degree in Medical Lab Technology dekat UiTM . To be specific UiTM Puncak Alam .
Course ni under FSK . Fakulti Sains Kesihatan. Sebenarnya aku tulis ninutk bagi adik² or sesape jela yang berminat pasal course aku ni. Sebabnya dulu masa aku nak isi upu. Aku pening gila nak isi. Lepastu info pasal kos aku ni pon terlalu siket. Paling byk pun org tulis pasal Diploma. Tapi aku cari pasal Degree. Tapi sama je.
Okey course ni 8sem. More to biology.
Nama pon Teknologi Makmal Perubatan. So basically bdg kerja dia dlm makmal² hospital , makmal² private. Tak kesahlah janji dalam makmal. Check urine, check darah or sebarang jenis specimen yg ada. Kalau ambik course ni kite akan hari² main dgn microscope. Boleh la nnt beli satu kt rumah. huhu.
Skrg aku tgh midsem break utk sem 2. Dah hadap sem 1 dengan jayanya. Lagi 6sem lg. huhu lama gila. So dgn pengalaman sem 1 aku tu. Aku pom mcm poyo nk cerita pasal course aku ni. Sebenarnya aku dah taktahu nk cerita apa. Tapi kalau ada sebarang pertanyaan boleh pm fb aku Ismah Firzanah Ishamshah or Email ismahfirzanah@gmail.com InsyaAllah aku akan cerita dr A to Z. kbai.

14 Oct 2015

Paling senang buat duit .

PAY PER CLICK .

Kite share link, , orang bukak , duit masuk.
ABC kan ? 
Malas nak cakap banyak, kalau nak join ,
daftar dekat sini and sini. 
Dua-2 tempat tu offer bende sama. join lah dedue . mesti masyuk . hihi
okey sebarang pertanyaan, comment di bawah ye .
Gambar dekat atas tu aku punya earning . 

13 Oct 2015

Cara download movie paling cepat dan pantas .

Haaaa, dah bace tajuk tu ? berminat ?
okey, firstly korang kene click link sini.
Korang click je takpayah bace . Tapi make sure die habis loading dulu lepastu boleh close dah page tu.
okey next , korang pergola page mane yg ade movie korang nak tu.
Contohnya , gengtube, youtube or daily motion.
lepastu copy link movie yang korang nak then korang paste dekat
Lepastu tekan download.
Yeayyyy setel :)
Tolong bace click sini please .
Sebarang pertanyaan bolehlah comment kat bawah. tq

20 Nov 2014

I am a...

Matriculation student.
Assalammualaikum, alkisahnya 26/5/2014 aku telah sah menjadi salah seorang pelajar Kolej Matrikulasi Melaka (KMM) . Pelajar Program Satu Tahun (PST) Modul 1 .
Aku rase dah macam satu adat kot, orang mesti cakap MATRIK SUSAH.
Weh, semua bende susah doh dalam dunia ni . Kalau kau dok cakap susah, susah and susah memang susahlah jadinya. Dalam hidup ni, nak buat papepun kene mula dari hati. First, hati kau kene ikhlas, kalau ikhlas semua benda konfem menjadi. Kalau kau nak berfoya-foya, kau masuk mana-2 ipta/ipts pun kau takkan success.

Takde bende senang bro dalam dunia ni, takde again TAKDE.
Sebelum aku masuk pun aku risau gak, yela orang semua dok kata susah. Tapi aku nak jugak masuk matrik ni, so aku pun gigih mintak ex-2 matrik utk kongsi pengalaman dieorg. Betul ke matrik ni susah ? Okey ke jd student matrik ? Stress ke ? Banyak la bende yang aku tanya, nasiblah dieorang rajin layan aku. hihi
Sekarang ni sem I dah habis, Ni dah sem break. 2 minggu je babe, ahad ni nak balik kolej dah. Sem II nak bermula dah. Aku ditawarkan course diploma sains - uitm di uitm tapah.
Bayangkanlah, tapah tu jauhnya lahai dari melaka, aku dapat matrik kat melaka. Masjid tanah je pun, so aku pun terima jela. Almaklum dekat dari rumah. Dekat tak dekat pun aku melalak jugak mase memula masuk sana. 

So far aku nak cakap tahniah utk diri aku sebab dah berjaya hadap sem I . Selama satu sem dekat matrik ni, aku nak cakap matrik taklah susah mana, tapi kau takboleh main-2 la, kau kene fokus, kau kene pandai bahagikan masa dan yang paling PENTING, pandai pilih kawan.Study smart babe bukan study hard. Tempat baru beb , kawan baru, suasana baru. Kawan tu lah yang paling mustahak kat kolej ni. Kat kolej kau dah takde mak bapak yang nak tengok-2kan kau, nak jage kau waktu kau sakit, nak bagi kau makan. Semua kau kene hadap sendiri. So, kawan sangatlah penting, aku bersyukur sebab bff aku dapat kolej same dengan aku. So dielah yang tlg tgk-2kan aku waktu aku sakit, demam lah. 
Hal rumet pulak , kau kene banyak belajar bersabar, belajar terima hakikat dan belajar menghormati orang. Kau kene hadap rumet kau tu selama setahun . So nak tak nak, kau kene terime yg die tu rumet kau. Suke ke tak suke ke, kau kene terime okeyyy ?
Pandai-2lah ambil hati orang, jage perangai, rendahkan ego paling penting kene banyak bersabar.

Lastly, untung sangat jadi student matik, kalau dapat , pergilah. Dapat elaun tau. RM250 sebulan. Siape yang nak bagi kau duit free-2 ? Orang cakap, rezeki jangan ditolak. Sekian coretan aku setelah berbulan aku tak update blog pink aku ni. Harapnya, perkongsian aku kalini dapat bagi semangat kat sesape yang nak masuk matrik tu. hihi

NOTA KARUT
Cuti sem dah nak habis. T_T

26 Mar 2014

Hanya ini.

Hai, tajuk macam siket lebih kurang macam tajuk lagu kan ? haha
Tapi post kalini langsung tak ada kaitan sama ada dalam fantasi mahupun realiti dengan lagu.
Tidak ada kaitan sama sekali.
Tujuan utama post ini ditaip adalah untuk mengucapkan JUTAAN TERIMA KASIH.
Terima kasih kepada yang Maha Esa yg mempermudahkan segala urusan.
Terima kasih kepada emak dan ayah yg sering mendoakan.
Terima kasih kepada guru-2 yang dan mengajar saya sejak sy di bangku tadika sehingga tingkatan 5.
Terima kasih kepada rakan-2 yg sering bagi sokongan tanpa jemu.
Terima kasih kepada semua manusia yang pernah wujud dalam hidup ini.
Tanpa semua sy takkan dapat keputusan SPM 2013 yang boleh dikategorikan cemerlang ini.
1A+ Sejarah
4A BM,BI,MATH,PEND ISLAM
1A- PHYSICS
2B+ ADDMATH & BIO
1C+ Chemistry

Hanya ini, ucapan terima kasih yg sy mampu utk menghargai jasa kalian :)

 muka ceria masing-2 masa tunggu result spm diumumkan.


 



ika & syera je yang takde. kalau tak da complete semua :)